FORMASYON

Omuz - Baş - Omuz

Omuz - Baş - Omuz formasyonu genellikle uzun yükseliş trendlerinin sonunda görülür. Oluşum süresi bir aydan bir yıla kadar değişir ve trend dönüşünün en önemli sinyallerinden biridir.
İşlem hacmi Omuz-Baş-Omuz formasyonunun en önemli göstergesidir. İşlem hacminin çoğu sol omuz oluşurken görülür ve sonrasındaki düzeltme esnasında belirgin bir şekilde azalmaya başlar. Düzeltme bittiğinde, fiyatlar yeniden yükselişe geçer ancak, bu sefer işlem hacmi sol omuz altında oluşan işlem hacminden çok daha azdır. İşlem hacminin yetersiz olması, fiyatları daha yükseğe taşımaya yetmez ve yeni bir düzeltme düşüşü başlar. Azalan işlem hacmi çok önemli bir uyarı sinyalidir. Sağ omuz, yükseliş yönündeki son çabadır ve işlem hacmi daha da azdır. Boyun çizgisinin kırılması formasyonun tamamlanması anlamına gelir ve düşüş trendine girilir. Düşüş hedefi, aşağıdaki şekilde de gösterildiği gibi, boyun çizgisinden baş formasyonunun en tepesine çizilen dikey çizginin, boyun çizgisi altına taşınması ile tahmin edilebilir.



Bazen, ayı piyasasının sonunda, yani düşüş trendlerinin sonunda, tamamen ters bir formasyon oluşur. Bu " Ters Omuz - Baş - Omuz" formasyonudur. Ters omuz-baş-omuz formasyonu da çok önemli formasyonlardan biridir ve düşüşün bittiğinin ve artık yükseliş trendine girileceğinin erken uyarısıdır. Hedef belirlemesi, Omuz - baş - omuz formasyonu ile aynı şekilde yapılır.



Bazen, çoklu omuz baş omuz formasyonları da görülebilir . Yorumlaması omuz-baş-omuz formasyonları ile aynıdır.

Simetrik Üçgen

Bütün üçgen formasyonları düzeltme formasyonlarıdır. Simetrik üçgen formasyonunda fiyatın gideceği yön önceden bilinemez. Ancak üçgen çizgilerinden biri kırıldıktan sonra yön belli olur. Üst çizgi kırılırsa yükseliş, alt çizgi kırılırsa düşüş başlar.
Hacim, üçgen formasyonunun belirleyici göstergesidir. Formasyon oluşumu esnasında işlem hacminde mutlaka azalma olmalıdır.



Alçalan Üçgen

Alçalan üçgen formasyonu, düşüşün erken sinyalidir. Fiyatın yaklaşık düşüş hedefi, eğik kenara paralel bir çizgi çizilerek bulunur. İşlem hacmindeki azalma belirleyici kriterdir.



Yükselen Üçgen

Yükselen üçgen, yükselişin erken sinyalidir. Eğik kenara çizilen paralel çizgi ile, formasyon sonrasındaki yaklaşık fiyat hedefleri bulunur. Yine işlem hacmi belirleyici kriterdir.



İkili Dip

İkili dip formasyonu düşüş trendlerinin sonunda görülen ve yükseliş trendinin ve hatta bir rallinin başlayacağının erken uyarısı olan formasyonlardır. En az fiyat hedefinin nasıl belirleneceği, aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.



İkili Tepe

İkili tepe formasyonları, yükseliş trendlerinin sonunda görülen ve trendin zayıfladığının belirtisi olan çok önemli formasyonlardır. Genellikle, formasyonun ardından panik satışlar ve satış çılgınlığı başlar. En az düşüş hedefi, şekildeki gibi bulunabilir.



Yükselen Takoz

Yükselen Takozlar tepki formasyonlarıdır. Düşüş trendleri esnasında görülen tuzak formasyonlardır.
İşlem hacmi, bu formasyonun normal bir yükselişten ayırdedilmesi için bakılması gereken çok önemli bir göstergedir. Formasyon esnasında fiyatlar yükselirken, işlem hacmi azalır. Bu yükseliş hareketinin zayıflığına işarettir. Fiyatlar alt çizgiyi kırdığı zaman hızla satış gelir, hatta satış çılgınlığı başlar. Bu nedenle, çok dikkatle izlenmesi ve bilinmesi gereken bir formasyondur.



Alçalan Takoz

Alçalan takoz formasyonları, yükselen takozların tam tersi olup, yükseliş trendlerinde görülen düzeltme formasyonlarıdır. Satıcılar hala yükselişe inanmakta ve ellerindeki hisse senetlerini satmak istememektedirler. Bu nedenle işlem hacmi belirgin bir şekilde azalır. Üst çizgi kırıldığı zaman ise bir ralli başlar. Bu nedenle, yükseliş trendlerinde oluşan alım fırsatlarıdır. Tıpkı yükselen takoz gibi, hem alım fırsatı olarak değerlendirmek için, hem de eldeki hisse senetlerini düşüş başlıyor yanılgısıyla erken satmamak için iyi bilinmesi gereken bir formasyondur.